Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA chcú zabrániť nevýhodným prenájmom poľovných pozemkov

05.03.2013 Bratislava

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Martin Fecko a Ján Mičovský chcú vo svojom pozmeňujúcom návrhu vládneho zákona o poľovníctve, ktorý dnes predkladajú na pôdohospodárskom výbore, predísť nevýhodnému prenájmu štátnych poľovných pozemkov do súkromných rúk.
Vládny Smer totiž vo svojom návrhu novely zákona o poľovníctve umožňuje vykonať verejnú súťaž na prenájom poľovných pozemkov až v prípade, kedy štát vlastní 2/3 z daného pozemku. „Verejná súťaž v prípade, že sa štátny subjekt rozhodne prenajať svoje poľovné pozemky inému užívateľovi je a priori správna, pretože má schopnosť generovať najvýhodnejšie podmienky prenájmu pre štát. Nie je preto dôvod túto výhodu uplatňovať až od 2/3 vlastníctva pozemkov, logické je to už vtedy, keď sa bez súhlasu štátneho subjektu nedá revír prenajať, teda od vlastníctva nadpolovičnej väčšiny pozemkov štátu v danom revíri,“ konštatujú poslanci vo svojom pozmeňujúcom návrhu. Preto dvojica poslancov navrhuje, aby verejná súťaž prebehla už v prípadoch, kedy je štát nadpolovičným vlastníkom pozemku.
Hoci je verejná súťaž a priori správna, úplne nesprávne sú vo vládnom návrhu nastavené rozhodovacie kritériá. Cena za prenájom má podľa neho len 40-percentnú váhu pri vyhodnotení verejnej súťaže. Väčšinovú váhu majú subjektívne kritériá - kvalita výhľadového plánu a referencie. „Cena je nielen kvantifikovateľné kritérium, ale aj najdôležitejšie kritérium z pohľadu štátu, lebo tento k prenájmu pristupuje jedine preto, aby získal dodatočné finančné prostriedky pre komplexnú starostlivosť o les,“ tvrdia poslanci. Preto navrhujú, aby pri vyhodnotení súťaže mala cena až 90-percentnú váhu.
Ďalším problémom, ktorý poslanci vo svojom návrhu adresujú, je rozmáhanie sa zneužívania lesných pozemkov pre jazdu na motorkách, štvorkolkách či terénnych autách. Vládny návrh však tomu nezabráni, práve naopak. Doteraz totiž mohli na lesných pozemkoch jazdiť len vlastníci pozemkov, užívatelia pozemkov či orgány štátnej správy pri výkone dozoru. Podľa vládneho návrhu však títo budú môcť dať povolenie aj tretím osobám, čo môže priniesť do lesov omnoho viac áut či motoriek. Dvojica opozičných poslancov preto odmieta toto uvoľňovanie pravidiel a navrhuje, aby aj vlastníci či užívatelia pozemkov mohli jazdiť len v nevyhnutných prípadoch. „Praktické skúsenosti ukazujú, že nie každá takáto jazda vlastníka alebo užívateľa sa automaticky považuje za súčasť bežného obhospodarovania pozemkov alebo užívania poľovného revíru - je predsa rozdiel, ak terénne auto odváža z lesa ulovenú zver a ak napríklad štvorkolka prejde po tej istej trase počas dňa desaťkrát bez zrejmého účelu,“ tvrdia poslanci.
Dvojica poslancov svoju snahu nevzdá ani v prípade, ak pôdohospodársky výbor ich pozmeňujúci návrh odmietne. V takom prípade svoj návrh predložia aj na zasadnutí NR SR.
 

Vyberte región